Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Wentylacja w kuchni

fot.Fotolia

fot.Fotolia

W kuchni powstaje najwięcej zanieczyszczeń powietrza. Jest to przede wszystkim para wodna, która towarzyszy gotowaniu bądź zmywaniu, ale także produkty spalania gazu czy różne zapachy. Powinny być one regularnie usuwane, zanim rozprzestrzenią się po innych pomieszczeniach domu czy mieszkania.

Świeże powietrze kuchni

Napływ świeżego powietrza w kuchni odbywa się najczęściej w sposób grawitacyjny - poprzez nieszczelności w oknach lub zamontowane w nich nawiewniki. Jeśli w pomieszczeniu kuchenny nie ma okna powietrze dostarczane jest do niego pośrednio, z innych pokoi – należy wówczas zadbać, aby drzwi oddzielające kuchnię od pozostałych wnętrz wyposażone były w odpowiednie otwory wentylacyjne o łącznej powierzchni 200 cm² (ich skrzydło może też być podcięte od dołu). Jeśli w kuchni nie ma okna, a znajduje się w niej kuchenka gazowa, pomieszczenie to powinno być wentylowane w sposób mechaniczny (wentylacją wywiewną lub nawiewno-wywiewną).

Usuwanie zużytego powietrza z kuchni

Zanieczyszczone, zużyte powietrze najczęściej jest usuwane w sposób grawitacyjny przez kratkę zainstalowaną w kanale wywiewnym, który zwykle projektuje się w kuchniach. Kratki tej nie należy więc zasłaniać, ani w żaden inny sposób blokować dopływu do niej powietrza. W przeciwny razie wentylacja w kuchni ustanie.

Podłączenie okapu kuchennego

Okap kuchenny to urządzenie, które usprawnia usuwanie z kuchni niepożądanych zapachów oraz powstającej w trakcie gotowania pary wodnej. Jeśli w kuchni znajduje się jeden kanał wywiewny, podłączenie do niego okapu kuchennego jest błędem, który zakłóca sprawną wentylację kuchni. Wypływ zużytego powietrza jest bowiem zablokowany przez podłączenie okapu i odbywa się tylko wówczas, gdy jest on włączony. W takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest zastąpienie okapu kuchennego (który jest urządzeniem z obiegiem otwartym) pochłaniaczem (czyli urządzeniem z obiegiem zamkniętym), którego nie podłącza się do kanału wentylacyjnego. Oczyszczone przez filtry pochłaniacz powietrze nie jest usuwane poza budynek lecz powraca do pomieszczenia.

Podłączenie okapu kuchennego do przewodu wentylacyjnego w kuchni jest możliwe wówczas, gdy składa się on z dwóch kanałów – drugi kanał z kratką wywiewną, będzie służył do swobodnego wypływu zużytego powietrza z pomieszczeń.